Varenie

Včelí med a jeho využitie pre naše zdravie

Včelí med a jeho živá história

Včelí med sprevádza človeka odpradávna. Prvé zmienky o ňom sa našli už v staroegyptských papyrusoch, na mede si pochutnávali mandaríni v ďalekej Číne. Odvážni Vikongovia v ňom nachádzali silu na svojich plavbách k novým svetom. V starom Ríme sa med podával aj ako príloha k mäsu. Dodnes sa uplatňuje v kuchyniach Orientu a ani v našich krajinách sme naň nezabudli. V pradávnych časoch slúžil ako dar najvzácnejším hosťom. Zároveň ho neoznačujeme zbytočne ako zdravý med, pretože sa od dávna používa aj ako liek.

Starí Rimania z neho vyrábali medovinu, ktorú pili nielen ako aperitív, ale aj trikrát denne ako liek. Ich medovina bola červená a miešala sa v pomere dva diely vína, pokiaľ možno trpkého, a jeden diel medu s prídavkom najrôznejších korení. Aj Slovania si medovinu vážili a bola pre nich nápojom slávnostným a liečivým. A nielen medovina, ale aj jednotlivé včelie produkty boli zdrojom sily. Med sa prikladal na rany a popáleniny. Pomáhal takisto aj pri ochorení dýchacích ciest a pri zápche. Vo východnej medicíne dodnes používajú podobne včelí vosk. Materská kašička je obľúbená ako tonikum a peľ možno využiť na posilňovanie odolnosti proti sennej nádche.

 

Včelí med kvetový svetlý 400 g

Včelí med

 

Popis:

Čistý prírodný koncentrát nektáru z kvetov prevažne liečivých  rastlín. Je ľahko stráviteľný vďaka obsahu glukózy a fruktózy. Tento med obsahuje vysoké množstvo peľových zrniek rôznych rastlín, ktoré obohacujú med o významné prírodné látky s povzbudzjúcimi účinkami – rastlinné hormóny, éterické oleje, aromatické látky a podobne.

Liečivé účinky včelieho medu sú známe po celé stáročia

Ako nám pomáha včelí med? Pôžitok a jeho účinky

Včelí med regeneruje fyzické i duševné sily a posilňuje odolnnosť proti chorobám, to vie každý. V podstate ide o koncentrovaný roztok cukru, ktorý obsahuje aj enzýmy, organické kyseliny, minerálne soli, bielkoviny či vitamíny. Je veľmi ľahko stráviteľný a pre ľudský organizmus prijateľný. Pozor si naň musia dávať asi iba alergici. Navyše sa medu pripisujú výrazné liečivé sily najmä v čase, keď nás trápi kašeľ alebo nádcha.

Pri akých chorobách nám pomôže včelí med?

  • Dráždivý kašeľ určite zmiernite, ak uvaríte pol litra piva so štyrmi lyžicami medu. Pite po dúškoch.
  • Ak zmiešate dve lyžičky jablčného octu, štvrť litra vody a jednu lyžičku medu, trikrát denne vypite pohárik. Zbavíte sa hlienov a dusivého kašľa.
  • Proti suchému kašľu pomáhajú denne 3 až 4 malé lyžičky mrkvového sirupu s prídavkom medu. Stačí uvariť štvrť litra mrkvovej šťavy s dvoma lyžicami medu.
  • Na ľahšie odkašliavanie pomáha chren, cibuľa a med. Lyžicu nastrúhaného chrenu, lyžicu nastrúhanej cibule a päť lyžičiek medu zmiešajte, pridajte trochu vody a nechajte prejsť varom. Užívajte lyžičku päť krát denne.
  • Liečivé bylinky, napríklad borák, levanduľu, šalviu, tymian, sladké drievko alebo lipový kvet sparte, nechajte odstáť, oslaďte medom a pite po dúškoch niekoľko šálok denne.

Ako vyrobiť domácu medovinu z medu?

Ak ste ochutnali niekedy medovinu, určite máte na jazyku jej výnimočnú jemne sladkú chuť, ktorú si zamilujete, alebo ju budete nenávidieť. Väčšinou s medovinou môžete prísť do kontaktu ako s chladeným alebo hriatym nápojom. Chladená medovina sa podáva s citrónom. Naopak hriata medovina sa podáva s prídavkom rôznch korení.

Agátová medovina 0,5l​

Táto kvalitná medovina bola vyrobená jednodruhového agátového medu, bez tepelných záťaží. Táto medovina je vyhľadávaná pre svoju jemnú chuť a vôňu agátu. Pijeme ju aj ako aperitív alebo celovečerný drink.

 

Bylinková medovina 0,5l​​​

Aj toho najnáročnejšieho zákaznika zaujme horkastá chuť medoviny, ktorá je vyrobená z domácich, ale aj exotických bylín. Obľúbená je pre svoju sladko horkú chuť, vďaka čomu ju použiť do miešaných nápojov a koktejlov.

 

Originál medovina 0,5l​​​

Jemná veľmi čistá prírodná medovina, z ktorej cítiť silu včiel, vôňu úľov a medu samotného. Jej obsahom je množstvo pre zdravie dôležitých látok vrátane vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov a propolisu.

 

Prírodná medovina 0,5l

Medovina obsahuje všetky cenné látky vrátane vitamínov, minerálnych látok, propolisu a antioxidantov. Medovina neprekysľuje organizmus a preto sa hodí aj pre osoby s proplémovým zažívaním.

Recept na domácu medovinu

Zmiešaním tých správnych surovín, medu a vody si vieme vyrobiť kvalitnú domácu medovinu. Dodržanie pomeru, doba kvasenia sú najdôležitejšie pri výrobe medoviny. Preto dbajte na ich dôkladné dodržanie.

Višňová medovina

Tento recept pochádza z Poľska. Polovicu súdka naplňte zrelými odkôstkovanými višňami a dolejte medom rozriedeným teplou prevarenou vodou. Súdok omotajte pruhom plátna a nechajte v teple kvasiť dva týždne. Na polročné dokvasenie  potom dajte súdok do pivnice. Potom obsah preceďte do fliaš a uzavrite.

Staročeská medovina

Pol druhého kilogramu medu rozpustite v dvanástich  litroch vody a roztok varte bez pokrievky 45 minút. Potom ochlaďte asi na 12 °C a nalejte do otvoreného suda či inej drevenej nádoby. Primiešajte dve lyžice kvasiniek, nádobu prikryte a nechajte stáť dva dni. Potom prelejte do iného suda a vložte vrecko s potlčenou škoricou, muškátovým kvetom a zázvorom. Sud uzavrite a dajte do pivnice, prípadne zahrabte do zeme alebo piesku. Za štvrť roka si touto medovinou môžete pripiť.

Vedeli ste, že hmotnosť 1 litra medu je asi 1,4 kg?

Lahodný medový likér

Na päť litrov medového likéru si pripravte dva litre čistého liehu. V ňom rozpustite 20 g silice (anízovej, ananásovej, čerešňovej, mätovej, bylinkovej) prípadne rozmiešajte 50 ml malinovej šťavy. Po 12 hodinách primiešajte 75 dkg medu vychladnutého a prevareného s polovičným množstvom vody (nezabudnite zberať penu). Na požadované množstvo (5 litrov), dolejte prevarenú vodu.

Malinová medovina

Roztlačte osem litrov čerstvých malín a šťavu rozmiešajte s dvoma litrami medu. Povarte na miernom ohni za stáleho zberania peny. Do uvarenej šťavy pridajte niekoľko lyžíc medu a dajte ju do tepla kvasiť na 14 dní. Na dokvasenie premiestnite nádobu do pivnice a potom zlejte medovinu do fliaš a uzavrite.

Medový ocot

V troch litroch vody rozmiešajte pol kilogramu medu. Do vzniknutej tekutiny potom pridajte malý kúsok chlebovej striedky alebo trochu chlebového kvásku, nádobu uzavrite a nechajte v teple skysnúť. Vzniknutú tekutinu nakoniec preceďte a prelejte do fliaš.

Medová malinovka

V desiatich litroch vody rozvarte 800 g medu, pridajte dve lyžice pivných kvasníc. Po dvoch dňoch, keď zmes začne kvasiť, pridajte šťavu zo štyroch citrónov. Nápoj nalejte do kameninovej nádoby a pevne uzavrite. Studené osvieži.

Medový grog

Do rumu pridajte med podľa chuti  a uvarte. Pri pití sa tak vrátite do predminulého storočia.


Na aký recept môžete využiť včelí med?

Recept na medovník

Suroviny na prípravu:

400 g hladkej múky, 170 g práškového cukru, 170 g medu, 1 celé vajce, 6 lyžíc mlieka, 1 lyžica rumu, pol balíčka prášku do pečiva, 3 lyžičky hrozienok, 3 lyžičky pomletých mandlí, 3 lyžičky pomletých orechov, 3 lyžičky cukru, kôra z chemicky neošetreného pomaranča a citróna, 2 roztlčené klinčeky, mletá škorica.

Do preosiatej hladkej múky dáme škoricu, klinčeky, citrónovú kôru a prášok do pečiva. V mlieku rozmiešame vajce, pridáme rozohriaty med, cukor a vypracujeme cesto. Potom pridáme očistené pomleté mandle, orechy, postrúhanú pomarančovú kôru a rum. Dobre vypracované vesto necháme cez noc odpočinúť. Na druhý deň ho rozotrieme na výšku 1,5 cm na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Teplý medovník pokrájame na rezy. Môžeme ho poliať citrónovou polevou alebo dozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Tiež môžeme cesto vložiť do formičiek na pečenie, alebo pomocou vykrajovačou vytvoriť jednotlivé kúsky na pečenie. Tie potom vložíme do rúry a takisto upečieme.

Vykrajovač na medovník

Vykrajovač s vianočnými motívmi 20 ks. Vynikajúci pre vykrajovanie všetkých obvyklých druhov koláčov. Skvelé usporiadanie pre uľahčenie práce. Rozmery: d. 32 cm, šírka 11 cm, výška vykrajovadlá cca 4 cm

Forma na pečenie medvedík

Forma na pečenie Vám pomôže vytvoriť medvedíky, ktorými potešíte predovšetkým deti. Môžete ich naplniť čokoládou, marmeládou, ozdobiť polevou … Vo forme pripravíte 6 ks medvedíkov. Forma je vhodná do plynovej, elektrickej i teplovzdušnej rúry. Odporúčame použitie kuchynské chňapky. Pred použitím je dobré formu vymazať alebo vystriekať sprejom na pečenie, aby boli zachované detaily foriem.
Rozmery: 26,5 x18, 5×2, 5 cm, veľkosť medvedíka 6×5, 5 cm.

 

Leave a Comment